Το άγχος μειώνει την απόδοση. Το ξέρουμε, το αναπαράγουμε, το συζητάμε. Μα σπάνια το αντιμετωπίζουμε με επιτυχία στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει διότι δεν ασχολούμαστε με τις πηγές του άγχους, που είναι κατά κύριο λόγο τρεις:
- Η εργασία στο σπίτι
- Τα διαγωνίσματα
- Οι βαθμοί
Έρευνες έχουν δείξει ότι το γόνιμο διάβασμα στο σπίτι δεν ξεπερνάει τα δεκαπέντε με είκοσι λεπτά. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το παιδί συνήθως πηγαίνει στο σχολείο είτε με μία προχειρογραμμένη εργασία, είτε με εργασία που είναι εκτός θέματος. Και αυτό γιατί δεν κατάλαβε τι του ζητήθηκε. Πολλές φορές χρησιμοποιεί και δικαιολογίες όπως “ξέχασα το τετράδιο” ή κάτι αντίστοιχο. Θα πάει στο σχολείο με κακή διάθεση, θα πάρει μια κακή αξιολόγηση και θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα.
Τα τελευταία χρόνια αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δραστικό. Βάζουμε στόχο να μειώσουμε στο ελάχιστο τις εργασίες για το σπίτι που συχνά προκαλούν εντάσεις και προστριβές. Θέλουμε το παιδί να μαθαίνει μέσα στην τάξη, στον φυσικό χώρο μάθησης. Χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς άγχος, χωρίς να χρειάζεται η οικογένεια να καταναλώνει χρόνο και ενέργεια που θα μπορούσε να αφιερώσει σε πιο ουσιαστικές, γι’ αυτήν, δραστηριότητες.
Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη και μιλάμε με ειδικούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ώστε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε να λειτουργούμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, ώστε το παιδί να μπορεί να εμπεδώσει την ύλη μέσα στην τάξη. Να φεύγει από εμάς διαβασμένο.
Από το Junior A μέχρι και την Senior B Class, θέλουμε το παιδί να ασχολείται στο σπίτι μόνο με ευχάριστες διαδραστικές δραστηριότητες που θα βοηθούν στην καλύτερη εκμάθηση. Χωρίς εργασίες που συχνά προκαλούν στρες.
Μειώνουμε επίσης τις εργασίες στο σπίτι από την Senior C έως και το Proficiency, με σκοπό να είμαστε δίπλα τους στη δύσκολη προσπάθεια που κάνουν.
Δίνουμε χρόνο στα παιδιά. Τους δίνουμε ανάσες. Αφαιρούμε το άγχος για τις εργασίες στο σπίτι χωρίς βοήθεια. Το αντικαθιστούμε με συνεχή βοήθεια και ενθάρρυνση στην έκφραση. Βοηθάμε κάθε παιδί μας να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί, κρατώντας του το χέρι για να ανέβει όσο πιο ψηλά θέλει.