Ρομποτική

Μαθήματα Ρομποτικής στο Ηράκλειο

Mόνο η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρέχει:

 • 8ετή προγράμματα σπουδών
 • Προετοιμασία για όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής
 • 190 διαφορετικά μοντέλα robots για κατασκευή και προγραμματισμό
 • 670 μοναδικές δραστηριότητες σε 97 ξεχωριστές πίστες
 • 224 2ωρα μαθήματα με ξεχωριστούς εκπαιδευτικούς στόχους
 • Πιστοποιημένα εκπαιδευτήρια σε όλη την Ελλάδα
 • Πιστοποιημένους εκπαιδευτές
 • Βεβαίωση σπουδών σε κάθε μαθητή, μετά την ολοκλήρωση του κάθε κύκλου μαθημάτων.

Eκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά στο Ηράκλειο

Η Ρομποτική σήμερα θεωρείται ως το τέταρτο R της μάθησης «Reading, wRriting aRithmatic and Robotics», που οι σύγχρονοι μαθητές πρέπει να κατακτήσουν για να επιτύχουν σε έναν κόσμο βασισμένο στην τεχνολογία και άκρως ανταγωνιστικό. Η Ρομποτική ενσωματώνει όλα τα πεδία του STEM (Science, Technology Engineering, Mathematic). Οι εκπαιδευτικές δράσεις Ρομποτικής, με το διεπιστημονικό χαρακτήρα που έχουν, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά περιοχές, όπως μηχανική, ηλεκτρονική, αυτόματο έλεγχο, επιστήμες των υπολογιστών, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής, αλλά και της αρχιτεκτονικής (STEAM).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσφέρει για δεύτερη συνεχή χρονιά μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει ότι προσφέρει κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των «Δεξιοτήτων του 21ου Αιώνα», όπως αυτές καθορίζονται από την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση («Δεξιότητες Ευρώπης 2020»), εκπαιδεύοντας τους μαθητές της στα παρακάτω:

Δομή, περιεχόμενο και διάρκεια μαθημάτων

Στα πλαίσια των μαθημάτων, τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις), κινητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Στη συνέχεια, προγραμματίζουν την κατασκευή τους (ρομπότ) σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού, ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές, ώστε να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Τα εκπαιδευτικά πακέτα που χρησιμοποιούνται είναι τα Lego Education WeDo 1 και 2 για τις ηλικίες 6-8 και Lego Mindstorms EV3 για τις ηλικίες 8-16 ετών.

Αξίζει να τονισθεί ότι η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσαρμόζει τα μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε ειδικά σχεδιασμένο, βάση ερευνητικών μελετών της ευρύτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, μεθοδολογικό μοντέλο το οποίο αποτελείται από τα εξής στάδια:

 1. Ενεργοποίηση: Στο στάδιο αυτό γίνεται η εισαγωγή του θέματος που θα μελετήσουν οι μαθητές, το οποίο αναλύεται και εμπλουτίζεται με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ένα στάδιο στο οποίο αναζητούνται και αξιοποιούνται οι προηγούμενες γνώσεις των μαθητών.
 2. Διερεύνηση: Στο στάδιο αυτό οι μαθητές καλούνται να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία τους για να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα μέσα από στρατηγικές καταιγισμού ιδεών, εννοιολογικών χαρτών, διαλογικής συζήτησης με τη χρήση των εργαλείων της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
 3. Κατασκευή-Προγραμματισμός: Στο στάδιο αυτό επιχειρείται η κατάκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων με τα εργαλεία της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες με τελικό προϊόν ένα ρομποτικό τεχνούργημα που παρουσιάζει ελεγχόμενες συμπεριφορές.
 4. Συλλογιστική ανάδραση: Στο στάδιο αυτό επιχειρείται η κριτική ανάλυση των δρώμενων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και των διαμορφωτικών αλλαγών που ενδείκνυται. Η πρακτική αυτή τροφοδοτεί στη συνέχεια το στοχασμό και την παραπέρα δράση της ομάδας.
 5. Παρουσίαση έρευνας δράσης: Κάθε ομάδα παρουσιάζει το τελικό έργο της και περιγράφει τον τρόπο που συνεργάστηκε για να το φέρει εις πέρας.Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 12 δίωρα μαθήματα, δηλαδή 1 δίωρο μάθημα την εβδομάδα.

Βραβεία Ακαδημίας Ρομποτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 • Ολυμπιάδα Ρομποτικής
  Το 2010 και το 2012 κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα και συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις Φιλιππίνες και την Μαλαισία αντίστοιχα.
 • Ολυμπιάδα Ρομποτικής
  Το 2014 κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους την 10η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Sochi της Ρωσίας.
 • Ολυμπιάδα Ρομποτικής
  Το 2017 κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους την 16η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Κόστα Ρίκα.
 • Tell us Awards
  Τον Ιούνιο του 2015 η εκπαιδευτική πρόταση και το ρομπότ που δημιούργησε, αναδείχθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική τεχνολογία στην Ευρώπη.
 • Horizon 2020
  Τον Φεβρουάριο του 2016 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητική εκπαιδευτική πρόταση με το ακρωνύμιο SΤΙΜΕΥ στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON 2020, η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα και κατατάχθηκε πρώτη ανάμεσα σε 207 προτάσεις απ’ όλη την Ευρώπη.

Gallery

Google Rating
5.0
Based on 9 reviews
Google Rating
5.0
Based on 3 reviews
Facebook Rating
5.0
Based on 46 reviews
Δρακοντοπούλου 17
Εθν. Αντιστάσεως 142 & Ισιδώρου 15